Beach Club 2016 (Aliga)

Időpont: 2016. július 30.

Helyszín: Balatonvilágos (Aliga)

(A képet nem én lőttem, de úgy tűnik, hogy ott készült a helyszínen. Forrás: FB)

 

A Beach Club Beach az a buli, amire sokáig a neve miatt nem mentem el, mert óhatatlanul az azonos nevű, egykor Beach House-ként ismert siófoki Beach Club ugrott be, Így tehát a -Jössz Beach Club-ra? Általában Nem, vagy őőő, nem! volt a határozott válaszom. Pedig a hasonlóság ennyiben ki is merül, és a Beach sem közös, csupán annyiban, hogy mindkét buli a Balaton parton van, és egy Beach híján ugyanazt a nevet viseli.

Ma már nem nehéz belátni, hogy a Soundhoz és a B my Lake hez hasonló giga partyk mellett évek óta egyre nagyobb igény van a kisebb, családiasabb elektronikus zenei eseményekre, mint az Alkotótábor Szántódpusztán, vagy a Beach Club Beach. A két buli közt kábé csak fellépők szintjén van némi átjárás, meg talán a kíváncsiskodó laikusok, akiket leginkább a hely szépsége vonz; de egy igazi Alkotótáboros ultra sohasem menne el cukros hauszra lépegetni. És valószínűleg a történet fordítottja is igaz.

A Club Aligán az 500 forintos strandbelépő kifizetése után ma bármely földi halandó élvezheti azt a szerény luxust, ami egykor a pártvezetők kiváltsága volt; igaz nem kap hozzá állami Volgát vagy ZIL-t, és Ávéhások sem figyelik magányos fürdőzését. A volt pártüdülő területén az egykori Castro Villában találta meg a helyét a Beach Club Beach, amely a kubai vezető látogatása miatt híresült el ezen a néven. Ez valljuk be máris izgalmas felütés egy jó bulihoz, pláne hogy egykori vezérünk jó ízlésére vall, hogy a villa egy enyhe lejtésű töltés tetejéről néz le a Balatonon horgonyzó vitorlásokra, ami a naplementében igen pazar látványt nyújt.

A belépőt én a helyszíni háromezres kör óta ismerem, idén négyezer lett, ez a tétel a drágább underground bulik közé sorolja, de még mindig messze elmarad a mainstreamtől – ezt a line up is igazolja, egyetlen Guetta vagy Villalobos sem szerepel a line upokban, amit részben azért köszönjük a szerencsének. Fellépett viszont a francia Charly Delhom és az ausztrál Dreems, amely kiváló zaj alapokkal, törzsi zenékhez közel álló ritmikába oltott helyenként kifejezetten dallamos house-al hangolta a táncteret. A line up további része nagyrészt a G&M-bulikból, valamint a Lärmból ismert hazai nevekből állt össze, kivételt képez a Changing Grey, akik debütáló albumukkal szemmel láthatólag megpróbálnak minden kisebb és nagyobb fesztiválon és buliban is feltűnni, valamint Zeno (BCB) és Blatti, aki a szuper titkos Secret Room bulikat erősíti. Ha nem titok elárulom, de csak neked, hogy az Ötkerthez tartozik, de igazából felesleges, mert úgyse mehetsz, ha nem vagy meghívva. Vedd úgy, hogy nem láttál és nem hallottál semmit, jó?! Addig is ajánlom neked, és magamnak a Beach Club Beach-et, titok neked annak három jellemző időpontjában:

Lépjünk be könnyedén a buliba mondjuk délután:
A Ráhangolódás időszaka; dünnyögő house fogad a parton felállított hangfalakból, kisgyermekes kutyás idill, a nép nagy része a vízben áztatja magát, mint a Balaton bármelyik másik strandján. Ha nem jártam volna itt korábban, bevallom nehezen tudtam volna elképzelni, hogy itt valamikor hajnalban szeletelős acid house is lesz.

Támadjunk be a közepénél:
Kihagyva a ráhangolódást, valamelyik egykoron privát strandszakaszon hesszelni, tollaslabdát felütni egy fenyő legmagasabb ágára, és ütővel ledobni vízparti növényzettel vastagon benőtt villák szomszédságában. Ismerkedni a Club Aliga éttermének hamisítatlan retró kínálatával, amiben a tojásrántotta mellett még a krinolin virsli ami alap “fogásnak” számít, és mindenképp instagramra kívánkozik. Amikor egy kiadós alapozást követően éjfélkor eszünkbe jut, hogy igazából miért is jöttünk, általában még nem késtünk le semmiről, de hát miért is kezdődne egy (jó) buli korábban?

Vagy a kedvencem:
Érjünk oda a végére, hiszen “úgyis a hajnalok a legjobbak” ez szerintem majdnem minden fesztiválra igaz, ez alól nem lehet kivétel a Beach Club Beach sem. Hajnali négy körül indul az őrület, ilyenkor hozza azt a buli amire egész éjjel készült, ekkor feszül meg az a bizonyos ív, és főleg emiatt a négy óra miatt megyek el jövőre is. A tánctér is jobban rendelkezésre áll ilyenkor, végre nem csak lépegetésre van hely. Összességében a Beach Club Beach jó választás annak aki szeret (és tud is) egész este house zenét hallgatni, nem tartja giccsesnek a naplementéket, és különösen ajánlott, ha szeret vitorlással érkezni.

A 2016-os line up előtt tisztelegve végezetül, de nem utolsó sorban,
irány a Soundcloud:

Dreems (Multi Culti – AUS)
Charly Delhom (Balance Alliance – FR)
Changing Grey live
Zeno (BCB)
Blatti (Secret Room)
Manek (Lärm)
Hi (Lärm)
Total Carlos (G&M)
Benson Madame (G&M)
Tom Select (G&M)