A lassú lépteknek fülük van – Somló Dávid köztéri hanginstallációja

Somló Dávid hangokkal dolgozó, installációkat és performanszokat létrehozó művész, munkásságában különös figyelmet szentel a létrehozott soundscape (=hangtáj) és annak térbeli kontextusának kapcsolatára, legyen az emberi vagy tárgyi környezet. Somló legújabb térspecifikus munkája, az “A lassú lépteknek fülük van” a IX. kerületi Kerekerdő parkban figyelhető meg. Az installáció május végéig látogatható (nyitvatartási infók lsd. a cikk alján), a nyitónapon mi is meghallgattuk a 25 hangszóróra komponált munkát és pár szóra pedig elkaptuk a művészt is.

MMN: Mi volt az alapötlet, koncepció az installáció mögött?

Somló Dávid: A darab kiindulási pontja a 2017-es, Kontur Balázs lakásgalériájában, a K28-ban létrehozott ‘Minden hang egy vékony kék vonal’ című munkám volt. Itt 19 hangszórót rejtettem el a lakás különböző pontjain, amelyekből nagyon halkan szóltak az általam komponált hangok – lényegében lábujjhegyen kellett sétálni, hogy a hallgatók hallják, hogyan szólalnak meg külön-külön, illetve együtt a kompozíciók. Ebből következően a megszólaló hangokba belekeveredtek az utcáról beszűrődő zajok, vagy a szomszédok beszélgetései is. “A lassú lépteknek fülük van” ennek a munkának a továbbgondolása egy köztérre, ami százszor nagyobb kihívás, de az alap gondolat ugyanaz: interakciót létrehozni azon hangok között amik itt vannak, és amik nincsenek, de akár itt is lehetnének. Lényegében egy játék azzal az érzettel, ahogyan a városi életben is összeszólnak különböző hangok, amelyek egyfajta zeneiséget is kifejeznek.

A kihívás egy köztérben leginkább az, hogy egy nagyon zajos, szabad tér, teljesen kiszámíthatatlan hangforrásokkal és hangerőkkel. A kompozíciós munkám egyfelől egy sok türelmet igénylő, stúdiós fázisból; másfelől pedig egy, a helyszínen megvalósuló tesztelő folyamatból áll. Ezek váltogatásából lehet látni, hogy mi működik és mi nem. Iterációk sorozata tehát egy ilyen meló, most is ahogy hallom, fogok még változtatni rajta.

MMN: Sok éve foglalkozol már helyspecifikus hanginstallációkkal. Mi az, ami neked kihívást jelent a műfajban, és ami miatt izgalmasnak tartod ezt a médiumot?

S.D.: Ami számomra kifejezetten izgalmas ebben a műfajban az az, hogy ezzel lényegében egy környezetet lehet megváltoztatni, színezni, egy élő környezetbe be lehet épülni. Nagyon finoman lehet játszani azzal, hogy a parkban jelen lévő emberek figyelmét mikor, hogyan és mivel lehet elkapni. Az talán kijelenthető, hogy a parkban megforduló emberek nagy része nem erre a hanginstallációra jön – az pedig egy érdekes kérdés, hogy mi tudja megragadni a figyelmüket, ami ugyanakkor nem is túl zavaró. Emellett pedig a közönség összetétele is széles spektrumon mozog: vannak képzett zenehallgatók, vannak akik még nem hallottak ilyet, plusz a kettő között bármi előfordulhat. Ez mind olyan tényező, ami nagyon izgalmassá teszi a hanginstallációval való munkát.


A hanginstalláció befogadásához “Hallgatási javaslatok” címmel készült egy útmutató is, melyet alább közlünk:

Mivel elmélyülten hallgatni nehéz és gyakorlást igényel, ezért adunk pár javaslatot ami segíthet annak elkezdésében

  • Szánj a darab fókuszált hallgatására legalább 30 percet.
  • Ezalatt az idő alatt tedd el a telefonod, ne hagyd hogy kizökkentsenek. Legjobban egyedül lehet hallgatni, beszélgetés közben nem lehet hallgatni.
  • Próbáld meg a fókuszt a látásról a hallgatásra áttenni. Ennek egy módja az, ha nem nézelődsz, puha tekintettel magad elé meredsz és csak a füleddel érzékeled a teret.
  • Próbáld meg az egész hangtájat egyszerre hallani. Minden irányból, megkülönböztetés nélkül, az összes hangot egyszerre.
  • Utána azt is megpróbálhatod, hogy kiválasztasz egy-egy hangot és azt minél aprólékosabban megfigyeled.
  • Játszhatsz a távolságokkal is. Figyelheted a csak nagyon közeli, vagy nagyon távoli hangokat.
  • Ha elkalandoznál, mindig hozd vissza a figyelmed a hangokra.

Jó hallgatást!

Az installáció május 11-től 27-ig ingyenesen látogatható a IX. kerületi Kerekerdő parkban, az alábbi nyitvatartás szerint:

  • Hétfőn, szerdán és pénteken: 11-14h között
  • Kedden és csütörtökön: 17-20h között
  • Szombaton és vasárnap: 15-18h között

Rossz idő esetén az installáció nincsen aktiválva, erről és esőnapokról az eseményben lehet tájékozódni: link