Ötven másodperc egy kádnyi NER-vizeletben

Ofner Gergő és Rádi Gábor készítették, utóbbi főszereplésével és rendezésében a Dispolgár zenekar most megjelenő lemezéhez a klipet, ami itt látható a blogon először, exkluzíve. 

A Dispolgár pár hónapja alakult, négytagú, Rádi mellett Tibor, Laci és Bálint vannak benne, a csapat háromnegyedének nem ez az első közös zenekara, ezt itt nem bogoznám ki, elveszne a fókusz. Én a New Fries és az 1/3 Drone Travolta Savmart bulin láttam őket, és tökjó volt, némi technikai fennakadás ellenére átjött a lendület, indulat, dinamika, jó témáik, váltásaik vannak. 

A műfaji besorolás és kódolás tekintetében a fastcore-powerviolence vonalhoz köthető zenekar lemeze amúgy 8 és fél perces lesz, nyolc dal lesz rajta, kazettán és egy zin kíséretében jelenik meg rövidesen a Paperworks kiadónál, ahol egyébként a Camp Koala posztumusz lemeze is majd, illetve várhatóan Berriloom és Unknown Child is lesz. 

Az Oligarcha című dal is negyven másodperc, és aktuálpolitikai tartalommal bír, némi metafizikus-egzisztenciális színezettel. Egy kád narancslében játszódik a szerzők szerint, ami nyilván víz, én mindenesetre húgynak dekódoltam elsőre. Abban fuldoklik Rádi, azaz a NER Magyarországában. Ő maga így beszél róla: “kicsit édes, valahol talán finom is lehet, de meglehetősen ragadós és fullasztó ebben a narancssárga tengerben létezni, amiből ha kizoomolunk, észreveszi könnyen az ember, hogy ez igazából csak egy kád, amit mi töltünk meg azzal, ami benne van, és mi választjuk meg, hogy az legyen benne, ami”. Mire ezt elolvastuk, már vége is a számnak.

A zenekar demokazettája és a zin június 21-én lesz először kapható az Aurórában, a Shit nevű zenekar buliján, ahol fellép az Észlelés és a Gipsy SS, illetve a Dispolgár is nyilván, itt.