Persephone 2.0

Interjú a Persephone buli sorozat szervezőivel a pénteki bulijuk előtt, 4 év után. Friss podcast mix a cikk alján.


MMN: Mi történt az első Persephone buli óta, ami után anno 2018-ban a pre-Lahmacun rádióban is beszélgettünk?

Alexandr: Kezdem én a válaszadást mint a kezdet kezdetétől jelen lévő. 2 éve szerveztük már Menishuval az OMOH bulikat, amikor megismerkedtem Klayman Gáborral, aki vagy 20 éve djzik már és a trú house zenék legkirályabb DJ-je az országban. Hamar összehangolódtunk és szerettünk volna együtt csinálni valamit, hogy olyan zenéket játszhassunk, amiket egy technosabb bulin nem igazán tudunk. Ja és mindketten szerettük volna az OMOH közönségén túl lévőket is elérni.

A Persephone első verziójában, 2018 nyár végétől 2020 újévig nagynevű DJ-kkel és komoly ügynökségekkel dolgoztunk együtt a Lärm csapatával karöltve. Jött hozzánk Tama Sumo, Lakuti, Prosumer, Eris Drew és kisebb nevek is, mint Jacob Meehan (Buttons), Alison Swing (Dig Deeper), akikkel mind hamisíthatatlan amerikai house vibeok költöztek a zord fekete kockába. És eljött Luz is, őt külön kiemelném, akinek a Room 4 Resistance bulijaira Berlinben rendszeresen jártam és megtapasztalhattam valami olyat, amit a queer bulik 90 százalékban nem tudtam, mert azokon általában a meleg férfi közönség dominál, ahogy ez volt az OMOH esetén is.  

Ahogy telt múlt az idő, legbelül egyre inkább éreztem, hogy egy olyan bulisorozatot szeretnék csináln, ami a FLINTA (német mozaikszó: frau/nő, lesben, intersex, non-binary, trans, agender) zenészeket és művészeket képviseli. Egyben ennek a közösségnek és közönségnek szól, de emellett továbbra is nyitott és befogadó tér identitástól és szexuális irányultságtól függetlenül, mentes és védett azonban a macsó és homofób viselkedéstől és kultúrától, ami sok kisebbségben lévő, marginalizált embercsoport szórakozását el tudja rontani. Így amikor Barbi (Kali) csatlakozott, eldöntöttük, hogy határozottan rámegyünk az ilyen bulikra. 

A covid ugyan megállított minket de közben is őröltek a malmok és időközben Detti (fr33skid) is csatlakozott hozzánk, akinek a zenei ízléséért akkoriban évek óta rajongtam, aki már jóval előttünk képviselte azt a zenei világot és energiákat, ami hiányzott a Persephoneból. Berlinben is egyre többször lógtam, így végül hirtelen négyen lettünk, mikor a magyar, de évek óta kint élő Kinga csatlakozott, pont nem sokkal az első idei dátumunk előtt. Amikor hallottam az új Gólyáról, rögtön tudtam, hogy csak oda érdemes az új csapattal a visszatérős megújulós bulit megcsinálni és nagyon boldogok vagyunk, hogy van ez a hely Budapesten és köszi innen is minden eddigit Saskónak! 

Az első meghívott vendégünk a Morph egyik alapítója, az MMN olvasóközönsége által biztosan jól ismert poppyseed (Csenge) volt. A nyári bulinkon pedig S Ruston szedett darabokra (a berlini Lecken kollektívából). A Lecken csapatának is muszáj kreditet adnom, akiknek a zenei ízlése, buliszervezésről alkotott progresszív felfogása szintén nagy hatással bírt rám és Barbira. Még mindig talán kevésbé ismert sztori, de volt még egy OMOH-Persephone-Lecken kollab bulink is Berlinben 2019-ben. Ez a buli egy uniós projektből valósult meg, vittünk magunkkal még a közönségünk tagjaiból is, fizetett szállással és repjeggyel. 

Idén nyáron a Persephone az OMOH-val a ferropolisi Whole fesztiválon is képviselte Budapestet, ami szintén óriási dolog számunkra. Az első két bulink a Gólyában megerősített, hogy jó úton járunk, de ez még mind nem elég és rengeteg ötlet és terv van. Viszünk az idei szezontól rendszeresen programokat az Edithbe (kösz, Infragandhi!) és a Központba (köszi Marci!)

Arra nagyon figyelünk, hogy a nem külföldi bookingos bulikon a rezidenseken kívűl mindig legyen valaki más izgalmas fellépő is. Legyen az már akár szervezőként és DJ-ként régebb óta aktív local hero, mint a Soft Shell bulik egyik tagja, Vivioren, vagy friss és izgalmas új DJ-k, akiket a közösségben vagy az éjszakai életben barangolva ismerünk meg. Mert mindenki ismer valakit, aki aztán ismer valakit…. a szájról szájra hagyománynak hatalmas ereje van még mindig, ki ajánl kit kinek hova be, csak elég platform nincs sokszor az LGBTIA+ DJ-knek, hogy többet léphessenek fel. De mi itt vagyunk, és támogató közösségként próbálunk tenni azért, hogy ez változzon.

Kali: Még a 2019-es berlini “L3ck meine Paprika: Lecken x OMOH x Persephone” bulin beszéltem Szandrával arról, hogy bekapcsolódom a Persephone életébe. Ezt kicsit lelassította az a bizonyos vírus, de aztán 2020 augusztusában már együtt ünnepeltük a második szülinapot a Lärmben. Azóta összehoztunk egy Zsüja live szettel egybekötött filmvetítést (Sisters with Transistors), rendszeres örömzenéléseket a Központban, és sikerült találnunk két stabil helyet is a klub esteknek – az Edith mellett a Gólyában is volt már több bulink.

MMN: Változott a koncept és/vagy a crew?

Kali: A koncepcióban csak megerősödtünk, ha lehet még nagyobb hangsúlyt fektetünk a queer kollaborációkra. Továbbra is femmes to the front elven működünk, és szeretnénk több teret és nagyobb láthatóságot biztosítani transz és non-binary művészeknek. A crew elég sokat változott: Klayman most más projektekre fókuszál, és velem együtt fr33skid is csatlakozott még röviddel az újraindulás előtt 2019-ben. 

Alexandr: És még had szóljam el, hogy pont pár napja a moduláris és mindenféle varázslatosan fura zenék szelektora, a sokaknak a Farbwechselből vagy sok budapesti buliból már ismerős Yinna is csatlakozott hozzánk.  

MMN: A következő buli most pénteken lesz az Edithben. Miért Edith, kik fognak játszani? 

fr3sskid: Az Edith egy kedves kicsi hely, ahol sok jó ember elfér és közel van a belvároshoz, könnyen megközelíthető és korrekt a tulaj. Ez egy igazán seggrázós buli lesz, Kali és Kinga után ott lesz vivioren, aki a Soft Shell bulik megálmodója és több olyan stílust képvisel, amik az én személyes kedvenceim. És zárásként Szandrával egy igazán energikus b2b-vel készülünk.

Kali: Nehéz volt olyan lokációt találni, ami minden feltételnek megfelel. Fontos, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a hely, és ehhez együttműködő tulajdonosra van szükség, és ez az Edithben adott. Ahogy minden más eseményünknél is, most is fontos lesz, hogy a door policy ne kirekesztő, hanem inkluzivitást és diverzitást támogató legyen. Ezért az Edithben vezettük be először, hogy a FLINTA emberek számára kedvezményesebb belépést biztosítunk. Emellett az Edith egy kedves, családias klubesthez alkalmas mérettel rendelkezik és könnyen megközelíthető helyen van.

MMN: Hol és milyen Persephone bulikat terveztek a jövőben? 

Alexandr: Lesz minden, mint a bucsuban’!

Kali: A Gólyába tervezünk külföldi bookingos bulikat. Nagyon izgalmas zenei világot képzelünk el, amibe belefér a break beattől az elektrón át az experimentálisabb zenéket képviselő zenészekig minden. Szeretnénk majd live acteket is, és végtelen az artistokat és kollektívákat összegyűjtő listánk. Jó néhány szálon elindultunk már, és majd meglátjuk, hogy mit tudunk megvalósítani 2023-ban.

fr3sskid: Kollabokat is szeretnénk majd a jövőben olyan bulisorozatokkal, akik minket inspirálnak és imádjuk, amit és ahogyan csinálnak, pl. a Fuck the Roles kollektíva és a bulijaik. Meg én szeretném, ha színesebb és pörgősebb “szokatlanabb” irányokba is minél szélesebb merítésben elmennénk. Több jukeot es bootybasst a ghettotech mellé!

MMN: Budapest vagy Berlin?

Kali: Frankfurt 😀 Most költözöm Frankfurt mellé, de ettől függetlenül továbbra is jelen leszek a budapesti queer scene életében. 

Alexandr: Budapest és ne csak Berlin (pls!). Idén rengeteget kezdtem el utazni es olyan zenei fesztiválokra látogattam el Londonban és Bécsben, amik megerősítenek abban, hogy túlságosan félünk elrugaszkodni itthon bizonyos tipik technos trendektől. Ettől még szeretem Berlint, továbbra is járok majd oda megnézni, hogy mi a helyzet, milyen friss dolgok történnek. 

Ott van például a Body Language kollektíva vagy a Bleak Narrative csapata, akik többféle stílusban játszó DJ-ket simán egymás után pakolnak egy estére. Londonba viszont szeretnék többet menni, onnan amúgy, a szintén nagy inspirációnk, a Big Dyke Energy rezidens DJ-it fogjuk hamarosan elhozni. A barcelonai Maricas kollektíva nemrég szervezett bulit Berlinbe, de Londonban is csináltak már, őket is figyelemmel követjük, mert nagyon izgat minket, amiket csinálnak és, hogy viszik a bulijaikat más országokba is. A lengyel Oramics kollektíva DJ-it pedig már évek óta próbáljuk elhozni, remélhetőleg a jövő évben összejön.

És Bécs! Mindenkinek ajánlom a Hyperreality fesztivált Bécsben (lsd. itt és itt – a szerk.), amiről ráadásul kevesen tudják, hogy egy FLINTA csapat szervezi és egy csodaszép farmon van. Egyszerre van benne meg minden, ami miatt Berlint is szereti az ember, ahol a táncolás a mindenekfelett, de az olyan fesztiválok szellemisége is benne van, mint a mi UH fesztünk vagy az experimentálisabb CTM és az Unsound fesztiválok. A Hyperreality-n hallottam hiphopot, hyperpopot, brazil zenei stílusokkal vegyített vogueoló house-t, break, bass és fast techno agy- és megmenéseket és még sötét hajnali aftertechnot is. De az egész városról azt hallottam, hogy jó dolgok történnek ott, pezsgő a queer undergroundja, van hova felzárkóznunk Budapesten. 

MMN: Mondtok három számot (track vagy prím)?

KaliMaara – Going All The Way Up

fr3sskidYazzus – Affirmations

Alexandr: Én zeneszám helyett hadd írjak egy nevet, aki most nagyon hot számomra: dj fazsy

És az a bizonyos plusz egy, a grafikusunk, Borbála Rumi, köszi, hogy vagy! 👾

Amúgy Bandcampen is megtaláltok. Jelöljetek és cserélgessünk zenéket! 

A következő Persephone buli szeptember 9-én az Edithben (4th Bday Bash w/ vivioren (Soft Shell)), a friss (mai!) podcastjuk pedig itt: