comforter2 – Rational

Nemrég egy lagzin belefutottam egy Tesco Disco szettbe, ami így önmagában talán még nem egy szokatlan dolog – legalábbis feelingben –, mégis volt valami felszabadítóan komikus egy-két tucat olyan harmincvalahányéves önfeledt ugrálását látni a Brianstormra1, akiktől egyébként a legfontosabb (szélsőségesebb, érdekesebb) zenei benyomásaim egy jelentős része származik. A maga módján elég jó kordokumentum ez a lagzi, amin egy órányi indie rock után persze a társaság nagy része fellélegzett az időszerűbb elektronikus zenékre, de amíg tartott, nagyon elementáris nosztalgiát váltott ki. Mára már vagy bevonultak a mainstreambe ezek a zenekarok, vagy megszűntek létezni – tizenpár éve viszont, ha nem is az underground, de feltétlenül az alternatív zene zászlóvivői voltak.

Újabban több példával találkoztam az indie/pszichedelikus rock elemek felhasználására elektronikus zenében (lásd tavalyi Gnork lemez), és hasonló nosztalgikus benyomások eredménye lehet a comforter2 első albuma is, a Tell Me Something Happy (Before I Fall Asleep). Meetsysteem, Tammo Hesselink & Marianne Noordzij új projektje (színpadon kiegészülve Sjoerd Bartlemaval és Fokke de Wittel) stílusok, műfajok és eszköztárak határain lavíroz, néha felvillantva egy-egy vegytiszta ambientet és indie bangert is az albumon.

Olyan ez a zene (jó értelemben), mint egy kicsit identitászavaros fiatal valahol félúton a Beat On The Brates és a Lärmes évei között, azzal a kivétellel, hogy valószínűleg kellemesebb a környezetére nézve.

1 Nem gondoltam volna, hogy valaha Artic Monkeys-t linkelek MMN cikkbe


Cover photo: Album cover of Tell Me Something Happy (Before I Fall Asleep) by Marianne Noordzij (source: Nous’klaer Audio)