Filmmaker: The Love Market

Filmmaker egy, az ismeretlenség homályába burkolózó medellíni producer, aki Φaunes néven töltötte fel első albumát Bandcamp-re 2017-ben. Elég produktív, ebben a formában 3 további album és egy EP jelent meg azóta. 2018 februárjában adta ki Microdosing című albumát Faunn néven. A Filmmaker alias a Visceral albummal debütált 2018 áprilisában. Azóta talán ez a projekt a legaktívabb, mostanra 4 album és egy EP található az oldalon – a korábbit olvashatóvá keresztelte, januárban 2 album került fel az új Bandcamp oldalra. Zenéje eddig egyetlen alkalommal került kiadói gondozásba, akkor épp Engrams néven adott ki ugyanezzel a címmel kazettát (Luau Records, London). A Love Market április eleje óta elérhető, de időközben kiderült, hogy a berlini Detriti Records kiadja vinyl-en, augusztusi szállítással rendelhető.

Az első projekt anyagai leginkább a klubzenei vonalon mozognak, egyszerűbb industrial/minimal techno, lo-fi hangzás. A Microdosing egy teljesen eklektikus, gitár alapú album, átlagosan kb. 2,5 perces számokkal, hallani benne – a teljesség igénye nélkül – pszichedelikus rockot, post punkot, cold wave-et, de downtempo-t és idm-et is.

A Filmmaker projekt is elég széles skálán mozog, a Love Market-ben is sok műfaj váltakozik, halmozódik egymásra. Leginkább talán egy new beat-darkwave-electro háromszögben lehetne elhelyezni, amelynek sötétségéből synthwave témák rántanak ki alkalmanként. A korábbi albumokban érezni a kísérletezést, számomra ezeket a hangsúlyos (recsegő) lo-fi sound design rombolja kissé (ajánlott kivétel például az első albumról a Banking Life). A Love Market ezen a téren visszafogottabb, kiforrott album. Hagyatkozik a jól bevált hangzásokra (az album első fele akár egy “tipikus” Pinkman release is lehetne), de van benne valami frissesség. Iszonyatosan szerethető, hallani benne a koncepciót(!), elkezded, és magával ránt, letehetetlen.