Új Bála – Dirty Dancing & interjú

MMN: A edinburghi czaszka (rec.) kiadónál pénteken jelenik meg új kazettád, a How The Cookie Crumbles, amiről a Dirty Dancing című számot az MMN premierezi. A kazetta insertjében egy részletes (angol nyelvű) interjú olvasható veled, amiben sok mindenről szó van (gyakorlatilag az összes projektedről!), de az aktuális kazettáról csak érintőlegesen van szó. Miről szól az új album? 

Új Bála: Ez az anyag igazándiból egy Lumenes Jazzaj koncertre való készülődés kapcsán fogalmazódott meg. Az arra való gyakorlás közben rögzített dolgok adják az egész gerincét.  Tudtam, hogy nincs értelme a “szokásos” megközelítéssel játszanom, így meghatároztam magamnak néhány limitációt, és ezek mentén összeállt a fejemben egy fiktív jazz quartet ötlete. De azért ezt elég merész lenne koncepciónak nevezni, vagy ráhúzni utólag egy sztorit. Ha valamiről szól ez az egész, akkor az a saját kíváncsiságom. 

MMN: Mi a Dirty Dancing? Van benne egy effekt, ami szerintünk gépi haláltusa (a szép dobok hátterében), szerinted pedig egy free jazz gitáros sziluettje. 

Új Bála: Csak remélni merem, hogy ugyanarra a szintire gondolunk. Viccet félretéve ezt a gitáros dolgot csak amiatt mondtam mert nekem az a bizonyos pattern a trackben funkcióját tekintve a gitárt jelenti. A cím pedig azért lett Dirty Dancing mert az egész nótának számomra van egy kicsit bizarr, kicsit elcseszett, erotikus, rituális hangulata, mint például a The Lair Of The White Worm című kígyóbűvölős filmnek amit akkoriban néztem amikor a címeken gondolkoztam, és amiben bizony sokan piszkos egy táncot járnak. Valamint van egy kiváló Swayzak lemez is ezzel a címmel, azon pedig az I Dance Alone című track aminek ugyan formailag semmi köze az én nótámhoz, nekem mégis hasonló hangulat, és sokat hallgattam tinédzser koromban. Szóval kérdésedre válaszolva, nem, nem Patrick Swayze miatt lett Dirty Dancing. 

MMN: Egy másik szám címe az, hogy Truman Capote on The Dick Cavett Show. Ez kivételesen, legalábbis a címében, egy egzakt utalás (egy 1978-as tévés talk showra). Neked miről szól ez? 

Új Bála: Megint csak arról van szó, hogy abban az időszakban amikor a címadásra került a sor faltam a The Dick Cavett Show adásait. Dick Cavett a kedvenc műsorvezetőm. Truman Capote egyébként többször is járt a műsorban és minden egyes alkalommal remek volt a beszélgetés, az 1980-as interjú komorabb hangulatú, fontos dolgok hangzanak el és Capote cipője is jobb, engem inkább az az adás fogott meg. 

MMN: A czaszka (rec.) kiadónál ez már a második kazettád. Ha jól tudom, te ajánlottad be őket a Lahmacun rádiónál is, ahol saját műsoruk fut. Ha igaz, a prágai Baba Vanga mellett, ez egy olyan kiadó, ahol visszatérő vagy. Jól kijöttök? 

Új Bála: Abszolút. Találkoztunk itt Budapesten személyesen is amikor Michal a Kolorádón TJzett. Ettünk jégkrémet a Margit-szigeten, sztrapacskát az Óriás Bécsi Szelet Vendéglőben stb…az ilyesmik fontosak. A duplázás már régóta tervben volt, de a tavalyi évre annyira besűrűsödtek a kiadványaim, mindenféle rajtam kívül álló okokból kifolyólag, hogy azt javasoltam halasszuk idénre a dolgot.

MMN: What’s next?  

Új Bála: Lemezek tekintetében ezen a kazin kívül idén már nem hiszem, hogy bármi más megjelenik. Vannak készen anyagok amiken szundikál egy-két kiadó, meglátjuk mit hoz a holnap. Fellépések ügyében pedig a covid miatt nem mondhatok semmi biztosat, van pár pestiesen szólva “szép booking” ami nagyon izgat, és amit remélhetőleg lesz lehetőségem megcsinálni.