Merítés blog takeover: “Wavy – BABEL”

A Merítés blog takeover egy új rovat az MMN-en, ahol a Merítés blog előző havi írásai közül közlünk egyet. Az első a Wavy – Babel poszt, aminek az eredetije itt található.


Bábel tornyának történetét senkinek nem kell bemutatni, az égig érő építmény, ami miatt Isten végül különválasztotta az emberi nyelveket, illetve az erről szóló bibliai történet sokakat megihletett már a popkultúrában. Mint a címből is kiderül, bemutatkozó albumával/mixtapejével egy hasonlóan ambiciózus projektbe vágta a fejszéjét a budapesti @wavybudapest kollektíva is, akiket eddig főleg bulijaikról, playlistjeikről lehetett ismerni. Két fontos különbség azonban mégis akad. Egyrészt, esetükben a folyamat megfordul és a különválás helyett a magyar és angol nyelvű hiphop valamint a műfaj különböző fajtáinak szintézise születik, másrészt, ami a legfontosabb: nekik sikerül a projekt!

Ugyanis ez a csapat fiatal arc az idei év eddigi legfrissebb newschool anyagával köszön be, ráadásul olyan lazasággal és természetességgel, amit bárki megirigyelhet országhatáron innen és túl. A lemez sikerének (egyik) záloga ez a jó értelemben vett szemtelenség. Ez teszi lehetővé, hogy megférjen egymás mellett például az @ibbiagang és @gyurisbence féle motyogás (Kocsiban ül), @gab_lakatosgabi_, Nagy Emma, vagy éppen @she.is.solere vendégszereplései, @dombeats_ zseniális régisulis beatjei (24 PER 7), @bandi.bognar alt-rock megvillanásai (Nem szaladok), az Emil Rulezt idéző Karzat, de még @the_holi_mountain és a KizzaPing69 alteregó alá rejtett @beton.hofi is beköszönnek néhány verzére. Ebből, a papíron szerteágazó felhozatalból születik meg egy olyan kollázs, ami a Wavy programlemezeként szolgál, pazarul producerálva, és a minőségen kívül minden egyéb szempontot kizárva.

Nehéz eltekinteni azonban attól, hogy a srácok kicsit elvetették a sulykot: nem érzem indokoltnak, hogy a BABEL egy egyórás duplalemez. Az anyag néha meg-megfárad, amitől különösen nehéz elvonatkoztatni, hiszen a csúcspontjai viszont igen magasra teszik a lécet. Simán lehetett volna ez egy brutális bangercsokor, én azonban néhány dalt filler trekknek érzek, ez pedig ront az album összképén.

Mindent egybevetve azonban tagadhatatlan, hogy a Wavy brutálisan bekezdett a BABEL-lel, és egy olyan anyagot rakott le, ami műfaj szerte viszonyítási alapként szolgálhat, minimum idén. 

8.5/10