EXILES – Healer

Magyarországon gyakran az az érzése az embernek, hogy 1-2 évvel le vagyunk maradva a nemzetközi trendekhez képest. Az, hogy ez probléma-e, az egyéni felfogás kérdése, hiszen ez azt is jelenti, hogy sok esetben a saját utunkat járjuk. Saját trendjeink vannak, hiszen a nemzetközi mainstreamet nagyon nehéz leképezni egy ennyire kicsi piacra, mint a miénk. Ami emiatt virágzik itthon, és ezért hajlandó vagyok elhalálozni ezen a dombon, az az undergroundunk. A magyar punkszíntér ott van európa térképén, a hip-hopunk kiváló, kortárs jazzben is egyre jobbak vagyunk, és úgy egyáltalán rengeteg a fiatal előadónk, akik az itthoni viszonyokhpz képest lehetőségekhez is jutnak. Nem vagyok egy elektrófej, de amennyire rálátok, ez a szcéna is virágzik, és mi sem mutatja ezt jobban, mint az @exileselectronics kísérleti elektronikai kiadó legújabb válogatáslemeze, a Healer. A srácok felkértek, hogy írjuk meg a véleményünket erről a kiadványról, mi pedig örömmel álltunk rendelkezésre!

A Healer egy 1 órás, 14 fiatal előadót felsorakoztató, kompromisszummentes, zajos, nehezen hallgatható anyag, ami kissé vegyesre sikeredett ugyan, de bőven tartogat remek pillanatokat. Nem tudom, mi volt a rendező elv (valószínűleg a legrandomabb nevű producereket keresték, mint asvanyviz2, ingatlan, vagy éppen kukorica), de egy biztos: aki a soundscape szerű kompozíciókat keresi, és nem feltétlen a szó szoros értelmében vett dalokra asszociál, amikor azt mondja, zene, az itt megtalálja a számítását. A nyitó HELIOCENTRIC @kin_teal-től megállná a helyét bármelyik Blank Banshee albumon, @elodelodelod ÁBRÁNDVILÁG-ja, a maga torzított basszusaival pedig szintén egy kiemelkedő pontja a lemeznek. @heatdeath1992 MALFORMED HEADER és Suta SKITTERGATE SACRIFICE című trekkjei meglepően veretős bangerek, előbbi álomszerű, utóbbi kellemesen fagyos szinti témákkal.

Azonban a feketeleves számomra az, hogy a lemez nagyobbik fele kissé öncélú, kísérleti zaj, amivel bevallom őszintén, nehéz mit kezdenem. Szó nem érheti a ház elejét, hiszen amit a Healer vállal, azt hozza is, de sajnos azt érzem, hogy a számok nagy részét jobb lehetett csinálni, mint hallgatni.

A cikk szerzője a @merites.blog