A cím magáért beszél, de a Sajetát azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a nagy tömeget, de annál inkább kedvelik a jól válogatott alternatív- és kísérleti zenéket, és a felhőket szétkaristoló Júliai-Alpok látványát. Az egészben az az őrület, hogy egy otthoni fesztivál áráért simán be lehet adni, utazással, szállással, mindennel együtt.

Szlovéniát, a fesztivál otthonát, egy ideig az introvertáltak Berlinének becéztem, mert annak ellenére, hogy az ország legnagyobb városa (Ljubljana) sok más helyen városkának számítana, a kísérleti zenei élet úgy pörög, mint bármely másik ikonikus európai zenei központban. Ám amióta sikerült a szlovén hegyekbe elvonulnom, rájöttem, hogy ez az elnevezés félrecsúszott. Egy Berlinben élő barátom úgy fogalmazott, hogy „Berlinben az a jó, hogy itt senkit sem érdekel mit csinálsz, és az a rossz, hogy itt senkit sem érdekel, hogy mit csinálsz”. Még turistának számítok Szlovéniában, de az ellenkezőjét tapasztalom. Itt egyszerűen tele vannak kíváncsisággal az emberek. Ezt tükrözi a fesztivál bátran eklektikus programja is: többek között jön a táncolható-jazz világában örök új utakat kereső Red Snapper, a post-punk gyökereit technóvá tréningező Thomas Felhmann, és Širom, egy helyi, ám nemzetközileg egyre ismertebb nyugat és balkán tájaiból inspirálódó folk-rock zenekar.

Fotó: Goran Jevtić

Akire nézett már egy egész társaság furán miután egy házibuliban lelkesen mutogatta az aktuális kedvenc zenéit, az biztosan talál magának pár szívmelengető fellépőt a programban. Azon túl, hogy üdítő végre nem egy teljesen kiszámítható lineupot böngészni, a fesztivál kitűnően keveri a régió alternatív zenéit Európa nonkonformista újítóival. A zenei felhozatalon túl művészkollektívák programjaiban és workshopokban tudunk még elmerülni, valamint két különleges folyóban: a kristálytiszta vizű hűsítő Sočában és a meleg vizű, pihentető Tolminkában. Ott tali!

Jegyek, lejutás és minden más infó: www.sajeta.org