A Pavilont MMN-ileg három éve ismertük meg közelebbről. Akkor a harmadik kiadással készültek éppen, amelyet még az Úri horgásztó mellett tartottak. Úri két évig biztosított helyszínt a fesztiválnak, amely aztán egy évnyi szünetre vonult, mialatt a szervezők az N2K (érts: Natura 2000) cégér alatt eseményeket szerveztek és mindenfelé zenéltek. Idén nyáron nem egyedül, hanem egy társfesztivállal karöltve térnek vissza. Bajtársaik 2020-ban alapították meg a Terra Kontra kollektívát, akik azóta a számos budapesti éjszakai programjuk mellett rögvest két fesztivált is rendeztek – az állandóan költöző Pavilonnal ellentétben a kezdetektől fix helyen, egy felsőtárkányi rendezvényhelyszínen, a “Bükk békés lankáin”. Itt valósul meg idén július 18-21 között közös, háromnapos és három színpados fesztiváljuk, a Terra Kontra x Pavilon.

"A két szervezőcsapat rengeteg szálon kapcsolódik egymáshoz, régre nyúló barátságok, egyöntetű víziók és sok éves közös szakmázás formálja késszé az idei kollabfeszt alkatát és alakját“"

 - írják az eseményben, ami a munkásságukat követőnek talán nem hat meglepetésként, hisz a szervezők dj-ként már többször megjelentek egymás rendezvényein. Hozzáteszik, hogy színes zenei felhozatallal készülnek, rengeteg feltörekvő tehetséget és néhány veterán muzsikust is felsorakoztatva, ami egyértelmű küldetésnek tűnt már kezdetektől mindkét projektnél. A Pavilon mindig is nagyfesztiválokat megszégyenítő műfaji sokszínűséggel bíró lineupot biztosított, jazzt, hip-hopot és elektronikát keverve; a Terra Kontra pedig az elektronikus műfajok mélységeit kutatja, tagjai között a budapesti fiatalok talán legdedikáltabb diggerei lehetnek. 

Koncertezni fog például a Sauropoda, a Tindia, a Denevér és a Hét Hat Club, hip-hop fronton fellép Dom Beats, Kebab és Orlando. Dj szetteket pedig a legszélesebb tengelyről hallhat majd a közönség: megjelennek a budapesti éjszakából ismert arcok, az mhmm alapító Andre S., Kin Teal, az Acideal fele, Klpflrtpr, kedvenceim, Route 8 és az LN//SO stb. Továbbá különleges vendégként érkezik Ausztráliából Levos, Németországból Joff és Nagy-Britanniából Megumi.

Mindkét projekt non-profit alapon működő kisfesztivál, amelyek baráti összejövetelekből nőtték ki magukat több napos rendezvénnyé. Mindkettő szervezőcsapatnak fontos a természet közelsége: olyan helyet találni az eseményeiknek, ahol a közelben lakókat sem zavarják, és a természetet sem annál jobban, mint amennyire egy ilyen rendezvény zajával feltétlenül szükséges. 

A Pavilon szervezőinek tavalyi szünetük után el kellett gondolkodniuk, hogy miként valósulhatna meg ismét a fesztivál: Úri mint helyszín sok problémával járt (akármilyen vicces is volt egy helyi úr lovaskocsiján kiutazni a helyszínre), és azt is el kellett dönteniük, hogy visszatérnek-e egy privátabb, kevesebb erőforrásból megvalósítható esemény jellegéhez, vagy több segítőt bevonva szintet lépnek a fesztivál méretében. Az utóbbi mellett döntve jött az ötlet, hogy összeállnak a Terra Kontrával egy közös szervezésre: a két fesztiválnak adott egy hasonló közönsége és elképzelése, és közös erővel és tapasztalattal könnyebben meg tudnak valósítani egy ilyen méretű rendezvényt.

“Eddig minden évben voltak olyan arcok a Pavilonon, akik csak egy nyáron segítettek nekünk építeni, marketingelni, színpadmenedzserként, fuvarozni, stb. Most pedig, amikor meghallották, hogy lesz újra Pavilon, hirtelen mindenki megjelent, aki eddig valaha részt vett. Nagyot bővült így a csapat, már több mint tízen vagyunk, csak a Pavilonos oldalról is. Úgyhogy lesz egy legalább egy hetes, közös építőtábor, nagyon jó dolgokat fogunk építeni, Bíró Tádé hozza az összes fénytechnikáját, meg az összes ismerőse fénytechnikáját is”

- mesélte nekem Rákár Áron, a Pavilon fesztivál egyik szervezője.

Nagyon készül tehát a két csapat idén, közös kurációjuk pedig egy széles fesztiváljáró közönségnek érdekes lehet. Ehhez fogható programot nemigen találok a nyári színtéren: a Kolorádó már bőven nagyfesztivál, annak minden előnyével, de többnyire hátrányával, és már régóta más közönségnek szól, mint a kezdetekkor; a Bánkitó a járvány óta félgőzzel és színpadügyi megszorításokkal üzemel; Gólem pedig nem lesz, amely talán az elmúlt években méretben és programban a leghasonlóbb szervezés volt. Kizárólagos konkurenciaként talán a félprivát kisfesztivál, a Telek említhető, akik alig két hete jelentették be, hogy a Terra Kontra x Pavilonnal pontosan megegyező dátumon tartják idei eseményüket. Szerencsétlen dolog ez mindkét(három) fesztiválnak, hisz a Telek is épp ugyanannak a közegnek szól, a korábbi lineupokban bőven találni mind Pavilonos, mind Terra Kontrás djket.

A kollabfesztivál továbbra is non-profit alapon működik. A belépőjegyeket úgy árazták, hogy a várható bevétel éppen fedezze a költségeiket, de ha ezt sikerül meghaladniuk, akkor a különbözetet jövőbeli programokra, illetve a fellépők bőkezűbb megfizetésére fordítják. Számomra nem lenne meglepő, ha az idei szervezés különösen sikeres lenne, mert ahogy Áron mondja,

“Tök nagy csapat van, nagyon sok jó energia, gyönyörű hegyek között leszünk, úgyhogy egy nagy dobás várható.”

Pavilon fesztivál / Fotó: Megyeri Dániel


Jelen cikk az EM GUIDE projekt keretein belül jött létre. Az EM GUIDE célkitűzése az európai független zenei magazinok támogatása, és underground zenei színterek erősítése. A projektről bővebben az emgui.de oldalon olvashattok.

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.